Blog

RSS

Donar a conéixer nostre (vostre) Projecte

23-11-2021


Donar a conéixer nostre (vostre) Projecte

Donar a conéixer el que es fa dia a dia resulta de transcendental importància, sobretot quan parlem d'un projecte educatiu i museístic com el nostre, la marxa i la vitalitat del qual, en definitiva, es deu a la societat. Hem de ser capaços de retornar-li a la gent la seua generositat i agrair el seu compromís amb nosaltres, per això eduquem, conservem i vam mostrar els seus objectes i sabers, el seu patrimoni, amb la finalitat de contribuir, en la mesura dels nostres mitjans, a construir un món millor.


També posem per escrit el que fem; ho expliquem i ho exposem en fòrums i esdeveniments. En l'últim any i mig, després del confinament al qual, com tots/as, ens vam veure sotmesos/as, l'equip del Projecte Puçol ha publicat nombrosos articles i altres textos en diversos mitjans, en els quals s'han plasmat diferents aspectes del nostre funcionament quotidià. Tot això realitzat al costat d'exposicions, tallers -gràcies a les dones de la nostra Associació-, xarrades i ponències -una desena llarga d'aquestes-, entre altres activitats a les quals més endavant es farà esment.


En 2020 es van publicar els següents articles:



  • «Museus etnogràfics i Territori en el Sota Segura», en Geographos. Revista Digital per a estudiants de Geografia i Ciències Socials, vol. 11 (Universitat d'Alacant).

  • «On ruralities and resistances: the management model of Pusol School Museum (Spain) and the challenges of reciprocal participation between museum and society», en Museum Management and Curatorship, vol. 35.

  • «Poem: El Projecte Educatiu-Museístic del Museu Escolar de Puçol (Elx)», en La Rella. Anuari de l'Institut d´Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, núm. 33.

  • «Aigua i Sostenibilitat. La monumentalitat de l'edifici hidràulic de l'Horta del Sota Segura», en el Butlletí de l'Associació de Geògrafs Espanyols, núm. 84.


En 2021 van ser aquests els que van veure la llum:



  • «El projecte educatiu-museístic de Puçol. Un patrimoni de la humanitat que estudia la memòria del municipi d'Elx i el seu entorn», en Estuc (revista del Museu Cerralbo), núm. 4-5.

  • «Fotografies del Diumenge de Rams en el Museu Escolar de Puçol», en la Revista de Setmana Santa d'Elx.

  • «El Museu Escolar de Puçol (Elx). Un projecte educatiu singular», en Visca Visca Berlanga! Una història de cinema, catàleg de l'exposició realitzada sobre Berlanga en el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Diputació de València).

  • «El Museu Escolar de Puçol (Elx). Un model de gestió comunitària del patrimoni», en el volum d'actes de les V Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques Permanents de la Comunitat Valenciana.


Pròximament, apareixeran els que a continuació es relacionen:



  • «El Museu Escolar de Puçol (Elx). Un exemple de bones pràctiques de salvaguarda del patrimoni» (llibre col·lectiu publicat per l'Editorial Trea).

  • «El Centre de Cultura Tradicional - Museu Escolar de Puçol (Elx). Un Projecte Educatiu – Museològic Universal», en Anals (revista de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana).

  • «Patrimoni Industrial a Elx: el Museu Escolar de Puçol i el Projecte Industrialitzar-te», en el volum d'actes de les I Jornades de Patrimoni Industrial. (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Diputació d'Alacant).

  • «La cultura de l'alimentació. Patrimoni gastronòmic de les societats en procés de canvi i la seua difusió», en el volum d'actes del Tercer Congrés Internacional sobre Patrimoni Alimentari i Museus (Universitat Politècnica de València).

  • «El Projecte Puçol. Una experiència educativa i patrimonial en el Camp d'Elx», en La Tarasca. Revista de la Federació d'Associacions de Cors i Danses d'Espanya, de Cieza (Múrcia).

  • «El Projecte Puçol. Una experiència pedagògica i un Museu Escolar per a tota la humanitat», en Il·licità Absent (revista que edita la Societat Vinguda de la Verge).

  • «La Setmana Santa en el Projecte Puçol», en la Revista de Setmana Santa d'Elx.


Al costat de l'anterior, s'ha publicat una tribuna en premsa (diari Informació, 20 d'abril de 2021), una ressenya bibliogràfica en La *Rella (núm. 34) i seixanta-dos textos en el blog del Museu Escolar (tots ells, com s'ha esmentat, des que aquest va tornar a obrir les seues portes, al juny de 2020).


A més, el Projecte Puçol ha pujat a aquesta web una publicació bellament maquetada per Chelo Pérez, que ha compilat per temàtiques els cent primers textos apareguts en el nostre blog, des de la seua posada en marxa en la tardor de 2018. D'altra banda, en la tardor de 2021, ha aparegut un volum que recull les ponències presentades en la Trobada de Patrimoni celebrat a Elx en 2019, esdeveniment que va organitzar el Projecte Puçol, amb la inestimable ajuda del nostre Ajuntament i de Turisme de la Generalitat Valenciana. Aquestes actes han eixit a la llum gràcies a una subvenció que ens va concedir la Diputació d'Alacant. Lamentem no haver pogut publicar en aquest temps el nostre principal mitjà de difusió, la revista El Setiet, fet que esperem poder fer en breu.


Pel que respecta a les exposicions –mitjà de comunicació essencial de tot museu-, des que vam tornar del confinament, Puçol ha produït cinc:



  • Ajuria. Pioners de la mecanització.

  • Cartells de cinema en el Museu Escolar de Puçol (es va exposar en el Centre Cultural Les Clarisses i en el Centre Comercial l’Aljub).

  • Dona rural. El treball invisible.

  • Els Blancs. Un diumenge per la vesprada al Camp d’Elx.

  • Calleja. No sols contes.


D'altra banda, el Museu ha produït unes senzilles exposicions amb caràcter mensual sobre temàtiques diverses, que fins al moment de redactar aquestes línies són les següents: el centenari de la revista Polzet, les festes d'Elx, la tornada al “col·le” i el treball infantil. A més, s'han prestat peces a altres entitats, com l'Associació Festera de Moros i Cristians (Elx), la Junta Major de Confraries i Germanors de Setmana Santa (Elx), la Reial orde de la Dama d'Elx o el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (València). Tot això, al marge de la pròpia dinàmica escolar -com és sabut, principal activitat del nostre Projecte- i de la gestió diària de l'entitat.


Només ens queda agrair el suport que totes aquestes activitats han rebut i reben per part de la societat, per part de tots/as vosaltres/as, que sou els/as que ens ajudeu a continuar i feu possible que tot això valga la pena.


Autor: Rafa Martínez, director del Projecte Puçol.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top